Download nu hét geheim hoe je hoe je met perfectie en faalangst om kunt gaan bij je kind.

DOWNLOAD
Download nu hét geheim hoe je de driftbui van je kind gemakkelijk om kunt draaien.
DOWNLOAD

In alle commotie van ouderschap kan onzekerheid zomaar op de loer liggen. Helemaal in situaties waarin je niet zwart-wit kan toetsen een een score kan behalen. Ouderschap en opvoeding is complex, met ups en downs en kan een achtbaan aan emoties opleveren. Daarom is het belangrijk om je gedachten die soms 120 km/u gaan te remmen en te focussen waar het echt om draait.

Inhoudsopgave

De vraag of je een goede moeder bent is daarom ook helemaal niet relevant, maar het is wel lekker om wat munitie te hebben als je gedachten hier weer eens mee aan de loop gaan. Laten we eens een stap terug zetten en het vanuit een ander perspectief bekijken. Want perfectie is natuurlijk helemaal niet het doel van opvoeden en zelfs het succes van je kind zegt niet alles over de opvoeding die hij heeft genoten. Wat als het niet gaat om perfectie, maar om de intentie? Wat nou als je al een geweldige moeder bent als je je best doet? In plaats van het leggen van een onrealistische lat, kijk je naar de liefde die je elke dag geeft en het beste met je kind voor hebt. Is dat niet al voldoende?

Daarom heb ik hier een blogpost aan gewijd. In mijn coaching is mijn eerste doel om ouders gerust te stellen dat het geen verloren zaak is voor het kind met gedragsproblemen. Je zit alleen in een verkeerd patroon waarin de problemen blijven of verergeren, dus laten we dat patroon veranderen. In deze post kijken we naar tien waardevolle tekenen waarin je kunt toetsen of je een goede moeder bent. En als je deze blog leest kan ik alvast verklappen dat je een goede moeder bent. Iemand die onderzoek doet om te verbeteren en haar best doet, is per definitie een goede moeder. En onthoud: opvoeding gaat niet om perfectie, maar om de liefdevolle intentie waarmee je je kinderen omringt. 

Liever luisteren naar de podcast? beluister hier de podcast over de 4 eigenschappen van een goede moeder

1. Focus op de intentie en goede bedoelingen, niet op het bereiken van perfectie.

Iemand groeit en leert als iets lastig is. En je wilt toch dat je kind leert en groeit? Als jij de zogenoemde perfecte moeder zou zijn, geef je je kind helemaal niet de kans om te groeien. Een goede moeder maakt dus fouten en durft deze toe te geven. Aan je kind laten zien dat je menselijk bent. Liefde ervaren is een basisbehoefte van een mens, dus daarin hoeft je kind geen moeilijke tijden te kennen. Een goede moeder zijn draait niet om het vermijden van fouten, maar om de liefde die je in de opvoeding geeft. De intentie waarmee je handelt. Door intentie centraal te stellen, vermijd je de druk van succes en kun je met nieuwsgierigheid kijken naar de situatie. Dit betekent minder stress waardoor je kind minder stress ervaart en er volop ruimte ontstaat om te groeien. Zowel voor kind als voor ouder! 

2. Een goede moeder zorgt ook goed voor zichzelf, omdat een gezonde en gelukkige moeder meer kan geven.

Als ik een duppie zou krijgen voor de keren dat een moeder zegt: ik zet mezelf altijd op de laatste plaats… Nou ja, je begrijpt mijn punt. Dit klinkt altijd heel nobel wat een goede moeder zou moeten doen. Maar het tegenovergestelde is waar. Als jij niet goed voor jezelf zorgt en alleen maar aan anderen denkt, is de impact die je kunt maken heel beperkt. Als jij lekker in je vel zit, vol met energie dan ben je een voorbeeld voor je kind en je maakt veel meer impact. Zelfzorg is daarom niet egoïstisch, maar juist een essentieel ingrediënt voor effectief moederschap. Zelfzorg betekent dat jij in een goede situatie zit zodat je met alle uitdagingen en emotionele uitbarstingen van je kind met liefde en geduld om kunt gaan.  Door dit perspectief te veranderen ga jij als moeder ineens floreren en wordt alles veel leuker! Een vitale moeder is een goede moeder. Die is geduldig, positief en heeft een positieve invloed op het gezin. Zelfzorg is niet een luxe maar een absolute noodzaak. Een investering in jezelf en je gezin. 

3. Laat ruimte voor fouten en leerprocessen en probeer niet alles te controleren. 

Uit onderzoek blijkt dat de hoeveelheid controle die we ervaren in direct verband staat met hoe gelukkig we zijn. Let op dat ik het heb over de ervaring van controle. Er zijn namelijk tal van zaken waar je geen controle over hebt, hooguit invloed. Als moeder zou je willen dat je elk detail kan controleren, want dan komt alles dik in orde. Maar je ontneemt je omgeving de kans om fouten te maken en hiervan te leren en er ontstaat schijncontrole waardoor de ervaring van controle minder wordt en je er zelf minder gelukkig van wordt. Het vergt moed om controle los te laten en andere fouten te zien maken, maar het is de sprong in het diepe meer dan waard. Zowel jij als moeder als je kinderen zullen me later bedanken voor deze tip. 

4. Accepteer dat perfectie een onrealistisch doel is en omarm je eigen tekortkomingen als moeder.

Vier de fouten! Ook weer een heel ander perspectief van wat je van kind af aan hebt geleerd. Maar zodra je fouten maken en falen als iets positiefs ziet, zal er een wereld voor je open gaan. Niet meer de druk en het perfecte plaatje van de buitenwereld hoog houden, maar risico’s nemen en genieten van het leerproces. Dit is ook een ongelofelijk belangrijke vaardigheid voor je kind. Als je dit je kind mee kan geven, zal ze zo veel verder in het leven komen. De acceptatie van imperfectie opent de deur naar begrip, mildheid en het vermogen om liefdevol naar jezelf te kijken, waardoor je een veel beter voorbeeld bent voor je kinderen. Niet de afwezigheid van fouten maakt je een goede moeder maar, maar ze als voorbeeld stellen voor je kind hoe je hiermee omgaat maakt je de goede moeder. 

5. Laat je kinderen falen en fouten maken en leer ze om te gaan met tegenslagen, waardoor ze veerkracht ontwikkelen.

Dus als je voor jezelf leert accepteren dat je fouten juist moet vieren, dan geldt hetzelfde voor je kind. Op school en in de maatschappij wordt alles in cijfers uitgedrukt en we hebben onszelf wijsgemaakt hoe hoger hoe beter. Maar hoge cijfers betekent dat je niet op de juiste plek zit. Als ik een rekentoets uit groep 3 moet maken is de kans groot dat ik alles goed heb, maar dit zegt natuurlijk niks. Je moet altijd zoeken of je op de juiste plek zit. Dit betekent niet dat alles mis gaat maar ook zeker niet dat alles goed gaat. Daarbij is falen voor je kind een waardevolle les die ze helpt bij het omgaan met tegenslagen en daarbij het zelfvertrouwen opbouwt. Dat is toch wat je je kind mee wilt geven?

6. Kinderen leren door wat ze zien (niet horen). Wees het voorbeeld dat je wilt dat je kinderen zien.

Dit is mijn stokpaardje. De moeder die achter haar telefoon zit en roept dat screentijd voorbij, is daarbij klassiek. Kinderen zien alles en luisteren slecht is ook een veel gehoorde. Gebruik dit in plaats van hierover te klagen. Onze acties spreken luider dan woorden en kinderen zien alles en luisteren slecht. Bekijk dit op langere termijn versus het controleren van het korte termijn gedrag. Als je kind vandaag niet met mes en vork wilt eten maar jou dat wel elke dag ziet doen, wat denk je dat ze doet de volgende keer dat ze ergens te gast is en onzeker is wat te doen? Juist, ze kopieert wat ze dag in dag uit heeft gezien. Dit maakt jouw leven ook een stuk gemakkelijker omdat je niet meer elke strijd hoeft aan te gaan. Zolang iedereen maar veilig is en jij het het juiste voorbeeld geeft.

7. Bouw vertrouwen open communicatie op, zodat je kinderen zich vrij voelen om met je te praten over hun zorgen en vragen.

Hoe ouder je kinderen worden, hoe minder je kunt controleren. Je een telefoon afpakken of ze vroeg thuis laten zijn, maar als je kind iets wilt dan is er op een gegeven moment geen houden meer aan. In plaats van de controle waterdicht te maken, focus je aandacht en energie op de vertrouwensband. Je kind komt buiten het gezin met andere mensen en normen en waarden in aanraking en heeft hier vragen over. Ook al stelt hij die niet aan jou als ouder. Zorg ervoor dat je niet direct veroordeelt of adviseert maar luister en stel vragen. Wat speelt er in het leven van je kind, waar is hij onzeker over. Want onzeker is hij en hij heeft vragen. Let op dat dit een tweebaansweg is. Dus niet alleen openheid van je kind verwachten, maar ook weer leiden door een voorbeeld te zijn. Blijf op het niveau van je kind, maar maak niet te vergissing om je eigen onzekerheden en vragen open te stellen. 

8. Zorg voor emotionele veiligheid: Creëer een veilige ruimte waar je kinderen zich vrij voelen om hun emoties te uiten zonder angst voor afwijzing.

Dit zoomt verder in op de veroordeling en advies versus luisteren en vragen stellen. Net als jij, mag je kind fouten maken. Bied jij je kind een veilige haven waarin ze hun fouten en onzekerheden kunnen uiten? Hoe ziet zo’n situatie er voor jou uit? Dit kan namelijk op verschillende manieren en kun je toepassen op een manier die bij jouw gezin past. Emotionele veiligheid draagt bij aan een sterke ouder-kindrelatie en geeft je kind de tools om ook later in de grote wereld emoties te uiten en betekenisvolle relaties aan te gaan.

9. Het gaat niet om de hoeveelheid tijd die je doorbrengt met je kinderen, maar om de kwaliteit van die tijd.

Een veelvoorkomend schuldgevoel is onvoldoende tijd met je kinderen doorbrengen. Maar in veel situaties is een ouder fysiek wel aanwezig maar emotioneel afwezig. Denk zelf eens terug aan kwaliteitsmomenten met je ouders. Is dat de hoeveelheid tijd of er op de juiste momenten zijn? Tradities is een powervolle tool om samen waardevolle momenten te besteden die je kind bij zullen blijven. Het gaat niet om 24/7 op de lip van je kind zitten maar er op de juiste momenten zijn en samen tradities en herinneringen maken. Veroordeel jezelf niet als je tijd voor jezelf neemt om later in een betere mindset terug te komen of aan het werk te zijn om een goede situaties voor je gezin te creeeren. 

10. Moedig nieuwsgierigheid en een honger naar leren aan, zowel bij jezelf als bij je kinderen.

Als laatste wil ik ingaan op een ander stokpaardje dat ik heb, namelijk de groei mindset. Geef je kind feedback met de groei mindset waarbij je focust op je best doen en de intentie versus het eindresultaat. Kwaliteiten ontwikkel je in plaats van met talent geboren worden. Vier de fouten en het falen want het betekent dat jij of je kind risico heeft genomen, uit de comfortzone is gestapt. Een leven van groei en verbeteren waarin je mag falen is een rijk en gelukkig leven. Het leerproces eindigt daarbij nooit en door nieuwsgierigheid te cultiveren, ontwikkel je een groeimindset bij jezelf en je kinderen. Wees een gids in het leven van je kind, versus de held die alle problemen oplost. Maak het makkelijker en leuker voor jezelf, daar hebben je kinderen alleen maar profijt van!

Conclusie

Daar heb je ze, 10 tekenen dat je een goede moeder bent. Ik hoop dat dit artikel bijdraagt dat je wat liever voor jezelf bent en een ander perspectief op succes en perfectie. Dat een goede moeder plezier heeft en lekker in haar vel zit, versus op de juiste momenten de juiste pedagogisch verantwoorde tools in te zetten. Investeer in een kwalitatieve relatie met je kind en vergeet niet om zelf ook eens sorry te zeggen, kwetsbaar op te stellen en vooral te vieren dat je je best doet. 

Het is gek om te beseffen hoe snel de digitalisering is gegaan. Ik was er persoonlijk later bij maar 15 jaar geleden had niemand een smartphone en moest je nog betalen om een sms te versturen. Hierbij heeft de gaming wereld ook niet stilgestaan en speelt dit een grote rol in het leven van een kind. Denk aan spelletjes op je telefoon of groot via de spelcomputer. De makers zijn enorm bedreven om de speler zijn aandacht vast te blijven houden, wat het verslavend maakt en moeilijk voor een kind om zelf grenzen in te stellen. Dit roept bij sommige ouders zorgen op over de mogelijke negatieve effecten van gamen, maar is dit wel terecht? En wat is te veel gamen. Het biedt namelijk ook voordelen voor de ontwikkeling van het kind. In dit blog artikel wil ik dieper in gaan op de balans vinden van gamen bij je kind en probeer ik je te helpen om samen met je kind een game plan te maken voor het gamen. 

Inhoudsopgave

De voordelen van gamen

Gamen heeft een negatieve associatie. Je denkt al vaak aan je kind die verslaafd is en in plaats van te slapen tot diep in de nacht probeert het level uit te spelen. Daarnaast spreek ik veel ouders dat na het gamen het gedrag van het kind intenser is en prikkels minder makkelijk worden verwerkt. Maar klopt dit wel, zitten er echt alleen maar negatieve kanten aan gamen? Nee dus. Gamen heeft het potentieel om bij te dragen aan de ontwikkeling van  cognitieve, sociale en probleemoplossende vaardigheden bij je kind. Er bestaan genoeg educatieve games, die zijn ingericht om bijvoorbeeld wiskundige en taalvaardigheden bij te leren. Daarnaast kunnen multiplayer-games teamwork en communicatie beïnvloeden, en dit zijn toch essentiële vaardigheden in zowel de virtuele als in de echte wereld. Daarnaast heb je ook de strategische kant van gamen, waarbij kritisch denken en planning nodig zijn. Deze verschillende soorten games helpen kinderen dus juist bij de ontwikkeling van heel nuttige vaardigheden die zijn in het “echte leven” in kunnen zetten. Maar hier moet dus wel een balans in gevonden worden, want te veel en te lang achter elkaar gamen kan wel ongezond zijn en ten koste gaan van tijd spenderen aan bijvoorbeeld actief en buiten bezig zijn.

Richtlijnen voor gezond gamen

Daarom zijn richtlijnen voor het vinden van een gezonde balans belangrijk. Het is belangrijk dat je als ouder inzicht hebt in welke games je kind speelt en met wie hij online contact heeft en dat dit veilig gebeurt. Als je een jong kind hebt, is het goed om de game tijd te limiteren tot maximaal 1 uur per dag. Probeer die over de dag uit te smeren zodat je kind niet overprikkeld raakt. Als je een ouder kind hebt kun je de game tijd iets uitbreiden en geeft het een minder grote impact als ze wat langer achter elkaar gamen. Belangrijk is echter wel dat de games die ze spelen, passen bij de leeftijd en ontwikkelingsfase van het kind. Praat ook met je kind welke vaardigheden zij toe moeten passen in de games en laat hen jou overtuigen wat de voordelen zijn als ze gamen. Lees meer over de ideale schermtijd van je kind per leeftijd.

Gamen en de sociale ontwikkeling

Zoals eerder gezegd kunnen multiplayer-games een positieve rol spelen in de sociale ontwikkeling van kinderen. Om onder druk goed samen te spelen vergt goede communicatie vaardigheden en empathie. Ook is het belangrijk dat kinderen leren om de steeds digitalere wereld waarin we leven een plek en een stem te vinden. Deze games bieden hiervoor de kans om dit te exploreren en te oefenen. Jij kunt als ouder hierin een actieve rol spelen door het gesprek aan te gaan over de online interacties die je kind heeft. Let op, jouw betrokkenheid als ouder is wel heel belangrijk om een gezonde en gebalanceerde vorm van gamen te vinden. En deze betrokkenheid is niet per se over de rug van je kind meekijken om te controleren.

Het opbouwen van een vertrouwensband

Veel belangrijker is dat je een vertrouwensband opbouwt met je kind. Oprechte interesse toont in de games die hij speelt. Kinderen zijn namelijk experts in om toegang te krijgen tot de verboden dingen in het leven. Focus daarom minder om het waterdicht te maken dat je kind niks doet wat niet mag, maar juist in een wederzijdse vertrouwensband waarin je ruimte biedt voor je kind om naar jou toe te komen met vragen. Bijvoorbeeld over online interacties of over het geweld of seksualiteit dat je kind (onbedoeld) tegenkomt in het spel. In een tijd waarin je kind procentueel steeds meer tijd in de digitale wereld besteedt waarbij het veel moeilijker te controleren is met wie hij omgaat en wat hij precies ziet of tegenkomt, is de vertrouwensband enorm belangrijk. En dit geldt voor jonge kinderen maar is misschien nog wel belangrijker voor oudere kinderen. 

Om een vertrouwensband op te bouwen is het belangrijk om niet te oordelen, niet te snel over te gaan op het geven van advies of straffen als je kind iets heeft gedaan wat niet de afspraak was. Het geheim is vragen stellen. Laat je kind zelf met antwoorden komen en help je kind om zijn eigen gedachten te ordenen, kritisch na te denken over wat hij wel en niet wilt zien en hoe hij met sociale interacties om kunt gaan. Daarna is er altijd nog ruimte voor “wat jij zou doen in zijn positie” of een eerdere ervaring delen en wat jij toen hebt gedaan (en waarom)

Door de controle te verminderen, ontwikkel je automatisch meer verantwoordelijkheidsgevoel bij je kind. Let op dat dit niet eindeloos is en dat je moet zorgen dat je kind ten alle tijden veilig is. Houd de communicatie open over gamen en wees vooral nieuwsgierig in plaats van veroordelend. En vraag naar hoe je kind denkt dat de impact is van het spel op het dagelijks leven. Door samen regels en grenzen op te stellen, moedig je je kind aan om kritisch na te denken over de spellen die hij speelt en online de juiste keuzes te maken. 

Signalen van ongezond gamen 

Wanneer je gedragsverandering bij je kind ziet, is het belangrijk om aan de bel te trekken (bij je kind) en de vrijheid te beperken. Denk hierbij aan teruggetrokken gedrag, een korter lontje of minder aandacht hebben. Ga in deze gevallen het gesprek aan met je kind en deel je observaties. Houd het gesprek begripvol en ondersteunend en leg uit waarom je je zorgen maakt. Val niet te snel terug op beschuldiging of straffen. Het doel van het gesprek is om de onderliggende oorzaak van het gedrag te begrijpen en waarom je kind online doet wat hij doet. Als je relatie goed is en je niet emotioneel het gesprek ingaat, kun je tot goede inzichten komen en samen tot goede oplossingen komen.

Conclusie

We kunnen dus concluderen dat gamen niet alleen negatieve effecten heeft en dat het belangrijk is dat je als ouder hierin ook een andere mindset aannemt om je kind te ondersteunen in het gamen. Het kan namelijk een positieve ontwikkeling teweegbrengen op het gebied van samenwerken, kritisch denken en ook educatieve voordelen hebben. Hierbij is het natuurlijk wel belangrijk dat er een balans in het gamen is en het niet overslaat in een negatieve impact. Hierbij speel je als ouder een cruciale rol om je kind te begeleiden in het maken van verstandige keuzes en een veilige omgeving om vragen te stellen en te sparren over conflicten waar je kind zelf tegenaan loopt.

Door open te staan voor het gamen en niet direct te veroordelen, kun je samen de regels maken waar je kind zich aan dient te houden. Dit levert weer een vertrouwensband op die een positieve invloed heeft op de online veiligheid van je kind. In een wereld waar digitale technologie een steeds grotere rol gaat spelen, is het zo belangrijk dat je als ouder gaat samenwerken met je kind om een veilige, gezonde en positieve digitale ervaring te creëren.

Inleiding

Er bestaat een grote kans dat je regelmatig met je kind praat over het veilig gebruik van het internet. Maar bestaat er een goede manier om het met je kind hierover te hebben? Is het beste om elke stap online te monitoren of juist vrijheid geven aan je kind? Het klinkt logisch, maar de juiste manier is de meest effectieve manier. Er bestaat helaas geen “one size fit all” aanpak waardoor elk kind veilig online zal zitten. Maar er gelden wel algemene regels die voor de meerderheid werken. En dat zal ik in dit blog artikel bespreken. Want de digitale wereld waarin we leven, is online veiligheid voor kinderen een onderwerp van cruciaal belang. En we kunnen helaas niet een voorbeeld van onze ouders erbij pakken omdat die hier simpelweg niet mee te maken hebben gehad. Mijn visie is om in plaats van te focussen op strikte monitoring en controle, het opbouwen van een vertrouwensband veel belangrijker in dus in het algemeen veel effectiever is. 

Inhoudsopgave

Door je kind meer verantwoordelijkheid te geven, zal die zich ook verantwoordelijk gedragen. Het is belangrijk aan een kind te leren dat er niet altijd een vangnet is maar dat hun eigen beslissingen soms gevolgen hebben. Onze taak als opvoeder is om de situatie ten alle tijden veilig te houden, dus een sterke balans te vinden tussen verantwoordelijkheid leren en je kind veilig houden. In deze blogpost zal ik ingaan op het belang van open communicatie en wederzijds vertrouwen tussen ouder en kind als het gaat om hun online activiteiten. Door een sfeer van vertrouwen en openheid te creëren, kun je je kind niet alleen leren om veilige keuzes te maken op het internet, maar ook een situatie te creëren waarin je kind zich comfortabel zal voelen om vragen en onzekerheden over de online wereld met je te delen. 

Het belang van open communicatie

Open communicatie is daarbij de sleutel om tot een relatie met je kind te komen waarin je veiligheid biedt waarin ze met elke vraag, onzekerheid of probleem kan komen. Maak niet de vergissing dat ik hiermee bedoel dat je je kind lesgeeft over het wel en wee van internet veiligheid want dat gaat waarschijnlijk het ene oor in en het andere uit. Het gaat om het stellen van de juiste vragen en jouw reactie met betrekking tot de antwoorden. Let op, dat je kind fouten mag maken als het gaat om internetveiligheid en dat nieuwsgierigheid heel normaal is. Hoe meer jij dingen een taboe maakt, hoe interessanter het wordt en hoe groter de drempel voor je kind om hierover met jou het gesprek aan te gaan. 

Dit zijn enkele tips voor het opbouwen van deze essentiële communicatie:

Het doel is dat je kind de juiste beslissingen maakt als je er niet bij bent. Door ze te betrekken bij het maken van de regels en oordeelvrij te maken, heb je de grootste kans dat dit gebeurt. Let ook op dat je er zelf aan houdt. Natuurlijk kun je werk op je telefoon hebben waardoor de tijd niet telt, maar bespreek dit met je kind. 

Meer weten over effectief en ontspannen communiceren met je kind hoor je in deze podcast

Leren over online veiligheid

Je kind leren over de gevaren van het internet is essentieel voor veilig online zijn. Maar dit gaat verder dan het ze te vertellen. Het is belangrijk om ze tools en vaardigheden aan te leren waardoor ze zelf kritisch leren denken waar ze wel en niet betrokken bij willen zijn en welke rode vlaggen er zijn in bijvoorbeeld chatrooms waarbij ze de onbekende gesprekspartner niet kunnen zien. Dit zijn enkele educatieve benaderingen en discussiepunten om kinderen te leren over online veiligheid:

Bespreek de onderwerpen door de dag heen en ga niet uitgebreid hiervoor zitten, daar zal geen kind op zitten te wachten. Houd het luchtig, constant en kort!

Rode vlaggen herkennen

Het vermogen om rode vlaggen in online interacties te herkennen is een cruciale vaardigheid voor kinderen in dit digitale tijdperk. Chatrooms zijn er in vele vormen en veelal kan niet geverifieerd worden of de gesprekspartner echt is wie hij of zij zegt dat ze is. Daarom is het essentieel dat kinderen leren waakzaam te zijn en geen belangrijke info of foto’s delen. Hier zijn enkele sleutelpunten en voorbeelden om kinderen te helpen deze rode vlaggen te identificeren:

Rode vlaggen zijn er helaas in overvloed online. We hebben vaak de neiging om te vertellen wat ze wel en niet kunnen doen, maar nogmaals, dit is helaas weinig effectief gebleken. Betrap je hier zelf op en wees geduldig om tot het punt te komen door het gesprek aan te gaan. 

De alternatieve verhaallijn

Ik heb het al een aantal keer aangehaald maar ik wil het apart hier ook nog benoemen. De meest effectieve manier om je kind bepaald gedrag online te laten vertonen is om haar dit zelf te laten zeggen. En de alternatieve verhaallijn is een prachtige tool hiervoor. Deze methode helpt niet alleen bij het ontwikkelen van kritisch nadenken over de situatie, maar stelt je kind ook in staat om haar eigen gedachten op een rijtje te zetten en hier vervolgens zelf naar te handelen. Daarnaast stelt het jou in staat om te toetsen of jouw normen en waarden goed overkomen en je kind kunt vertrouwen in het maken van de juiste beslissingen. 

Door de alternatieve verhaallijn methode in te zetten leer je zelf hoe je kind om zou gaan met bepaalde situaties en heb je de meest effectieve methode te pakken waarin je het gedrag van je kind op een positieve manier kunt beïnvloeden. Nogmaals niet door te vertellen maar de juiste vragen te stellen. 

Peer-to-peer gesprekken

Jij bent dus de belangrijkste schakel als het gaat om het aanleren van tools en vaardigheden voor veilig online zijn. Maar het stimuleren van peer-to-peer gesprekken is een waardevolle strategie daarnaast. Hoe kan je kind het gesprek met vrienden aangaan en ervaringen delen om de vaardigheden verder te vergroten. Door de vriendenkring erbij te betrekken, vergroot je een belangrijk ondersteunend netwerk dat ze kan helpen bij het aangaan van de online uitdagingen en veilig online navigeren. Deze uitwisselingen kunnen niet alleen nieuwe perspectieven bieden, maar vergroten ook het begrip van veilig online gedrag door verschillende echte ervaringen te horen en over na te denken over wat jij zou doen. Daarnaast is het hebben van verschillende vertrouwenspersonen enorm waardevol om met verschillende uitdagingen online en offline om te gaan.

Ouderlijke ondersteuning zonder overmatige controle

Je kunt je kind niet alle vrijheid van de wereld geven, maar er bovenop zitten is ook echt niet effectief. Het vinden van een balans tussen ouderlijke begeleiding en het respecteren van de privacy van het kind is enorm complex maar wel zo belangrijk vandaag de dag. Het doel is om je kind veilig te houden in de online omgeving maar ze daarbij wel (kleine en onschuldige) fouten te laten maken waardoor ze verantwoordelijkheidsgevoel creëren en kritisch leren denken. Hierbij geldt ook voor de ouder dat een support netwerk erg belangrijk is. Hoe denken andere ouders hierover? Door dit te bespreken leer je je eigen normen en waarden beter kennen en een goed beeld van wat voor ouder jij wilt zijn als het gaat om het veilig online zijn van je kind. 

Conclusie

De aanpak om je kind veilig online te krijgen is helaas niet een “one size fits all” en voor elk kind kan de aanpak verschillen. Voor ieder kind geldt echter wel dat het opbouwen van vertrouwen en bewustzijn essentieel zijn om als kind en later ook als volwassene veilig online te gaan. Ik ben in dit blog artikel ingegaan op het belang van open en oordeelvrije communicatie. Om je kind tools en vaardigheden aan te leren zonder te vertellen, maar door vragen te stellen en duidelijke grenzen te stellen. In plaats van te vertrouwen op strikte monitoring, is het in de meeste gevallen effectiever om een omgeving te creëren waarin je kind zich vrij voelt om ervaringen te delen en samen tot conclusies en oplossingen te komen.  

Ik ben daarbij ook ingegaan op het belang van online veiligheid, het herkennen van rode vlaggen en het gebruik van de alternatieve verhaallijn. Hierbij is het belangrijk om samen regels op te stellen en het gesprek luchtig, constant en kort te houden.

Voor de ouder is het belangrijk om te luisteren, begeleiden en samen te werken met je kind om de strategie effectief te laten zijn en voornamelijk op momenten dat je er niet bij bent. 

Ook voor ouders is het belangrijk om een ondersteunend netwerk te hebben om te sparren over de uitdagingen als het gaat om je kind veilig online te laten. Bespreek dus ook luchtig, constant en kort met je omgeving hoe zij dit doen en hoe jij erover nadenkt.

Financiële vaardigheden gaan in de toekomst alleen maar een belangrijkere rol spelen. De tijd van je geld op de bank zetten en “rentenieren” liggen ver achter ons en elke verkiezing weer hopen de politiek je niet benadeeld is ook geen ideaal plaatje. Financiële beslissingen gaan een steeds grotere impact hebben op ons dagelijks leven. En je bent nooit laat om te beginnen, maar hoe eerder je begint met het ontwikkelen van financiële vaardigheden, hoe meer zekerheid je kunt inbouwen. En hier komt financiële opvoeding bij kijken. Hierbij gaat het niet alleen om het leren omgaan met geld, maar ook om de ontwikkeling van de betekenis van geld, het begrijpen van de waarde ervan. Op deze manier kun je een solide basis opbouwen voor toekomstige financiële stabiliteit. In deze blogpost zal ik dieper ingaan wat financiële opvoeding precies betekent en  inhoudt en waarom het een essentieel onderdeel moet zijn van de opvoeding van elk kind. Van het eenvoudige concept van sparen en budgetteren tot meer complexe onderwerpen zoals investeren en ondernemerschap. 

Inhoudsopgave

De Basis Leggen met Financiële Opvoeding

Met financiële opvoeding bedoel ik een solide financiële basis leggen bij kinderen om op een verantwoorde manier met geld om te gaan en rijkdom te genereren. Het begint met het introduceren van eenvoudige concepten die passen bij de leeftijd van je kind. Dit kun je vervolgens verder uitbouwen naar gecompliceerdere financiële kennis en vaardigheden die ze later in het leven nodig zullen hebben om succesvol te zijn.

Door deze basisbegrippen op de juiste leeftijd te introduceren, introduceer je je kind al vroeg van de waarde van geld en op welke manier geld een positieve rol kan nemen in het leven van je kind. Het is belangrijk om deze concepten te koppelen aan je eigen gedrag met geld in alledaagse situaties.

Zakgeld: Een Praktisch Leermiddel

Zakgeld is een uitstekend middel om kinderen financiële vaardigheden bij te brengen. Fouten maken met kleine bedragen, zodat ze later met groter geld de juiste beslissingen nemen. 

Zakgeld is een mooi middel om je kind financiële vaardigheden te leren en hun fouten te laten maken. Lees deze blog als je meer wilt lezen over zakgeld.

Maak Budgetteren Sexy

De meeste mensen hebben een negatieve associatie met budgetteren omdat het focust op wat niet kan. Maar juist door het budgetteren lukt het juist vaker om volledig te genieten van het geld wat je opzij zet! En betrek hier het hele gezin bij! Het is een uitstekende manier om financiële besluitvorming te ontwikkelen en je kind te leren om verantwoordelijk met geld om te gaan. Maar hoe pak je zoiets aan? Hier zijn enkele manieren om budgetteren als familieactiviteit te benaderen:

Door budgetteren als een familieactiviteit te benaderen, leren kinderen niet alleen over geldbeheer, maar ontwikkelen ze ook een gevoel van verantwoordelijkheid en teamwork. Het versterkt het idee dat financiële beslissingen samen worden genomen wat tot meer samenwerking en inzet zorgt. 

Financiële Fouten als Leer momenten

We leven in een maatschappij waarin fout worden afgestraft waardoor kinderen leren dit ten koste van alles te vermijden. Maar fouten maken is essentieel om te leren en te groeien. Daarom is het voor ouders belangrijk om het maken van fouten te vieren en te omarmen in plaats van je kind een consequentie te geven. Het maken van fouten is dus een natuurlijk onderdeel van het leerproces, en dit geldt ook voor financiële beslissingen. Je kind kan beter met zakgeld een verkeerde beslissing maken en hier de consequentie van ervaren dan dat hij het later met een Credit Card doet. Zit dus niet bovenop het proces maar geef je kind verantwoordelijkheid. Hier zijn nog enkele andere inzichten over het belang van het toestaan van financiële fouten:

Door financiële fouten te gebruiken als leermomenten met zakgeld, bereiden je je kind voor op de realiteit van financieel beheer in de volwassen wereld met groter geld. Je leert hen om verantwoordelijk te zijn met geld zonder dat je ze de illusie geeft dat er altijd een vangnet is waardoor ze roekeloos worden. Dit zijn waardevolle lessen die ze zal helpen om rijkdom te vergaren als volwassene.

Voorbereiden op de Toekomst: Investeren en Ondernemerschap

Investeer je zelf al? Hiervoor heb ik beschreven waarom het belangrijk is om je kind op te voeden om verantwoordelijk met geld om te gaan. Maar dit geldt natuurlijk hetzelfde voor de ouder. Investeren en je geld exponentieel laten groeien is de makkelijkste manier om er over 30 jaar warm bij te zitten. Maak het niet te complex, zet elke maand een bedrag opzij in een index fund en laat je geld groeien. Betrek je kind hierbij door ook al een klein bedrag voor hen te investeren. Hoe langer je het geld vastzet hoe groter de groei!

Door kinderen vroeg kennis te laten maken met investeren en ondernemerschap, leer je ze out of the box te denken en de moed om risico’s aan te gaan met de kans van falen. 

Conclusie

In Nederland praten we niet graag over geld en zijn er veel gezegden die negatief praten over rijkdom. Belast je kind niet door dit aan te stippen, maar focus op het langzaam groeien van rijkdom, risico’s durven nemen en durven falen! De reis naar het ontwikkelen van financiële vaardigheden is zowel verrijkend als inspirerend. Door de basisprincipes van geldbeheer zelf te leren en deze ervaring te delen met je kind leer je ze de vaardigheden om te sparen, budgetteren en investeren. Als ze jong zijn kunnen ze nog fouten maken met kleine bedragen om later als ze volwassen zijn hiervan geleerd te hebben. In deze blog ben ik ingegaan op verschillende aspecten van financiële vaardigheden die je niet op school leert maar wel essentieel zijn om rijkdom te creëren. En samen met het gehele gezin kan het je ook nog dichter bij elkaar brengen!

Het is daarom cruciaal dat ouders een actieve rol spelen in de financiële opvoeding van hun kind. En dit betekent niet alleen vertellen hoe het moet, maar ook eigen fouten delen, samen leren en het goede voorbeeld geven. Door geld een open onderwerp te maken, het delen van persoonlijke ervaringen creëer je een omgeving waarin je kind zich comfortabel en zelfverzekerd voelt om fouten te maken, vragen te stellen en te leren.

Financiële opvoeding gaat dus over meer dan alleen cijfers en geld; het gaat over het ontwikkelen van verantwoordelijkheid, zelfdiscipline en leren van fouten. Als ouder heb je een unieke kans om je kind te begeleiden bij het verwezenlijken van rijkdom. Laten we deze kans grijpen en hen de tools geven die ze sowieso niet in de klas leren!

Het wordt steeds belangrijker om controle te krijgen over je eigen financien in plaats van naar de overheid kijken en hopen dat je niet wordt overgeslagen. Het is essentieel om kinderen al op jonge leeftijd kennis te laten maken met geld en de waarde hiervan. Sparen en budgetteren zijn vaardigheden die, hoewel vaak gezien als iets voor volwassenen, van onschatbare waarde zijn voor een succesvolle toekomst van je kind. Maar waar moet je beginnen als het gaat om geldbeheer van je kind? 

Inhoudsopgave

De sleutel ligt op het focussen op spel en avontuur. Door geldzaken te presenteren als een spannende en interactieve activiteit, kunnen kinderen niet alleen leren over de waarde van geld, maar ook belangrijke levenslessen meekrijgen zoals plannen, sparen en zelfbeheersing. In deze blog zal ik een aantal manieren bespreken hoe je kunt beginnen met geld een rol te laten spelen in het leven van je kind. 

Denk hierbij aan het gebruik van spelletjes of het inzetten van zakgeld, er zijn talloze manieren om kinderen te introduceren aan geld en hier enthousiast voor te maken om er verantwoordelijk mee om te gaan.

Wat is Budgetteren?

Wanneer je over budgetteren praat, gaan bij menigeen de nekharen overeind. Het is dus zaak om er anders naar te gaan kijken. Geld of dieet gurus verzinnen een hoop manieren om een doel te bereiken maar in de basis is het heel eenvoudig. Er moeten meer calorien verbrand dan ingenomen worden om af te vallen en er moet meer geld binnenkomen dan eruit gaat om te sparen. Budgetteren is in essentie het plannen van hoe je je geld gaat uitgeven en er voor te zorgen dat je minder geld uitgeeft dan dat er binnenkomt. Voor kinderen kan dit vertaald worden naar een eenvoudige vergelijking: zakgeld krijgen en een spaardoel formuleren. Door hen te leren hoe ze hun zakgeld kunnen verdelen over verschillende uitgaven – zoals sparen, uitgeven aan speelgoed of doneren aan een goed doel – krijgen ze een een goed idee wat budgetteren is. 

Het leren van budgetteren kun je dus al op jonge leeftijd aanleren. Het helpt kinderen om verantwoordelijkheid te nemen voor hun financiële beslissingen en leert hen de waarde van geld. Door vroeg al met geld om te gaan leren ze keuzes maken en prioriteiten stellen. 

Daarnaast stimuleert budgetteren kinderen om aan een doel te werken met een beloning in het vooruitzicht. Of het nu gaat om het sparen voor een nieuw speelgoed of een activiteit, het stellen van financiële doelen helpt hen om te werken naar iets waar ze waarde aan hechten. Dit proces van plannen, sparen en uiteindelijk het doel bereiken, is een levensles die je kunt vertalen naar verschillende disciplines.

Spelenderwijs Leren: Budgetteren met Spelletjes

Het doel is natuurlijk om dit niet saai te laten zijn. Je kunt er een leuke activireiten van maken en samen aan een doel werken. Een speelse benadering helpt kinderen om enthousiast te blijven en niet te snel op te geven. Daarnaast gebeurt het in een veilige omgeving waarin jij al ouder ook controle houdt. Dit zijn enkele voorbeelden en tips voor ouders om budgetteren spelenderwijs te gebruiken voor je kind:

Door deze spellen en activiteiten te in het dagelijks leven te doen, kun je als ouder je kind op een leuke en effectieve manier de basis van geld en de waarde bijbrengen. Maak het niet te serieus en zorg ervoor dat je kind er ook plezier in hebt!

Zakgeld als Leermiddel

Zakgeld is dus een uitstekend middel om kinderen te leren hoe ze met geld omgaan. Het biedt hen de kans om te leren hoe ze met een beperkt budget moeten omgaan en verantwoordelijkheid te nemen voor hun financiële beslissingen. Hier zijn enkele ideeën over hoe zakgeld kan worden ingezet om kinderen te leren om om te gaan met geld.

Het belangrijkste is om ook hierin consistent te zijn én open te staan voor aanpassingen. Kijk wat goed werkt of wat je juist moet veranderen.

Doelen Stellen en Sparen

Het stellen van doelen is dus een fundamenteel aspect van omgaan met geld. Hierin zit de beloning en leer je je kind om uitgestelde beloning te trainen. Het helpt hen niet dus alleen om te sparen en goed met geld om te gaan, maar ook de zelfbeheersing. Belangrijke elementen hierin zijn:

Door kinderen vroeg de waarde van geld te leren en hier verstandig mee om te gaan, leren ze vaardigheden die het hele leven mee gaan en op verschillende gebieden in te zetten zijn. 

Conclusie

Het aanleren van het omgaan met geld aan kinderen is een essentiële stap in hun ontwikkeling. In deze blog ben ik ingegaan op verschillende methoden om kinderen op een leuke en interactieve manier kennis te laten maken met de basis van geld. Van het gebruik van spelletjes en activiteiten tot het praktisch inzetten van zakgeld als leermiddel, er zijn talloze manieren om kinderen te betrekken bij en enthousiast te maken voor verantwoordelijk omgaan met geld.

Het is belangrijk om  doelen te hebben voor je geld en waarom je spaart. En ook hoe deze vaardigheid vertaalt in andere gebieden. Door kinderen te leren om te gaan met geld, bereid je ze goed voor op een toekomst waarin ze zelfverzekerd en verantwoordelijk kunnen navigeren door het leven.

Als ouders is het jouw taak om deze ervaringen entertaining te maken zodat je kind niet opgeeft. Neem het niet te serieus, houd ruimte voor fouten en stimuleer op een positieve manier.

Inleiding tot Driftbuien: Begrijpen Wat Normaal Is

Elke ouder kent het moment: het plotselinge geschreeuw, het stampen van voeten, en de tranen: Je kind heeft een driftbui. Deze intense uitbarstingen zijn een onderdeel in de ontwikkeling van je kind, maar kunnen vaak leiden tot gevoelens van frustratie en onzekerheid bij ouders. Driftbuien zijn een uiting bij kinderen als de emotie te hoog oploopt en ze het niet meer op een rustige manier kunnen uiten. Je kind wilt dit niet, maar kan niet anders. Vaak omdat ze nog niet de taalvaardigheden hebben ontwikkeld om hun emoties op een andere manier te communiceren.

Inhoudsopgave

Verwachtingen voor driftbuien kunnen per kind en leeftijd variëren. Peuters en kleuters ervaren vaak driftbuien als onderdeel van hun normale groei. Deze uitbarstingen zijn meestal het resultaat om grote emoties te verwerken of hun wil om onafhankelijkheid en autonomie te uiten. Naarmate kinderen taalvaardigheden verder ontwikkelen, kunnen ze op meer gepaste manieren hun emoties uiten, en zouden de frequentie en intensiteit van driftbuien omlaag moeten gaan.

Een veelgestelde vraag van ouders is: “Is er iets mis met mijn kind?”, of “Heeft mijn kind gedragsproblemen?”. Het korte antwoord is nee, je kind moet alleen nog leren om op een meer adaptieve de heftige emoties te uiten. Maar als driftbuien extreem intens zijn of te vaak voorkomen, kan dit een teken zijn om aan de bel te trekken en hulp van buiten je eigen kring in te roepen. Er is nog steeds geen reden voor zorg, maar het is wel belangrijk dat er iets verandert.

Door te begrijpen wat normaal is voor de leeftijd van een kind en wanneer het belangrijk is om op korte termijn een verandering door te voeren, kunnen ouders beter voorbereid zijn om hun kinderen te ondersteunen en te weten waar ze het beste aan de bel kunnen trekken. Ik zal enkele strategieën voorleggen die je als ouder kunt gebruiken om je kind met heftige emoties om te leren gaan, en ook hoe je  om kunt gaan met de sociale druk die vaak gepaard gaat met deze uitdagende ouderlijke momenten.

Strategieën voor het Voorkomen van Driftbuien

Het gezegde luidt dat voorkomen beter is dan genezen. En driftbuien kunnen vaak voorkomen worden door signaleren op te pakken en een omgeving te creëren die stabiliteit en begrip bevordert. Dit zijn enkele strategieën die ouders kunnen helpen om de frequentie en intensiteit van driftbuien te verminderen:

Het belang van routine en voorspelbaarheid

Routine en voorspelbaarheid bieden een kindveiligheid. Weten wat ze kunnen verwachten geeft namelijk een gevoel van controle. Creëer dagelijkse routines met vaste tijden voor maaltijden, spelletjes, en bedtijd. Dit helpt kinderen om te begrijpen wat er van hen verwacht wordt en wanneer, wat de kans op frustratie vermindert.

Het creëren van een omgeving die driftbuien minimaliseert

Om driftbuien te minimaliseren is het belangrijk dat de emotionele emmer niet overloopt. Zie je dat je kind overprikkeld raakt of vermoeid, biedt dan een omgeving waar je kind tot rust kan komen. Zorg voor een rustige plek waar je kind zich kan terugtrekken als alles te veel wordt. Zorg ervoor dat de slaapkamer niet een plek is waar straf wordt uitgezeten maar een prettige plek om even terug te trekken. Ook kan het helpen om het aantal keuzes te beperken dat je kind moet maken, denk daarbij aan speelgoed en activiteiten.

Het belang van communicatie en het leren van emoties

Driftbuien komen voort uit onmacht. Op een adaptieve manier kun je niet meer je emoties uiten. Voor volwassenen is het al lastig om over je gevoel te praten, laat staan als je taalontwikkeling nog in volle gang is. Help je kind daardoor om emoties te uiten door gebruik te maken van metaforen. Een bekende manier is om je gevoel te uiten in het weerbericht. Ook kun je je kind helpen door zelf te benoemen wat je ziet. Zorg er hierbij voor dat je niet invult, maar blijf bij de letterlijke observatie: "Ik hoor je met luide stem praten, klopt het dat je je boos voelt?" Nou, dat kan ik me goed voorstellen als je nu niet kan spelen terwijl je dat wel graag wilt. 

Gebruik ook positieve bewoordingen als ze hun emoties op een goede manier uiten. Al doen ze 5 dingen “verkeerd”, leg de nadruk toch op dat ene wat wel goed gaat.

De Rol van Consistentie en Grenzen bij het Beheren van Driftbuien

Zoals gezegd is consistentie en duidelijkheid cruciaal in de opvoeding om het kind een veilig gevoel te geven. Dit kan een sleutelrol spelen bij het managen van een driftbui. Denk hierbij dan aan bijvoorbeeld:

Het belang van consequent gedrag en het stellen van duidelijke grenzen

Kinderen moeten weten wat acceptabel gedrag is en wat niet. Dit leren ze door het voorbeeld wat ze krijgen van opvoeders. Daarnaast is het belangrijk consequent te reageren wanneer een van de grenzen wordt overschreden. Wanneer ouders duidelijk en consequent zijn in hun verwachtingen en de gevolgen van gedrag, leren kinderen wat ze kunnen verwachten en hoe ze binnen die grenzen kunnen opereren.

Methoden voor het consequent toepassen van regels en discipline

Consequent zijn betekent niet dat je eigenwijs of onbuigzaam moet zijn. Het gaat erom dat je betrouwbaar bent in je reacties en de regels die je stelt. Lach niet de ene keer om een uiting om de volgende keer boos te worden. Uitzonderingen maken mag, maar wel altijd met duidelijke communicatie en dezelfde energie. Vergeet niet om positief gedrag te versterken met lof en beloningen, want dit blijft de meest effectieve manier om gedrag te veranderen. 

Het balanceren van flexibiliteit met consistentie in de opvoeding

Flexibiliteit is hierbij een essentieel onderdeel. Ouders zijn geen robots en kunnen niet altijd hetzelfde bieden. Het is mogelijk om flexibel te zijn binnen de grenzen van duidelijke en consistente verwachtingen. Dit betekent dat je de regels aanpast aan de situatie en leeftijd van het kind, terwijl je tegelijkertijd de kernwaarden in het oog houdt. Flexibiliteit is een belangrijk element in de opvoeding en het is enorm belangrijk om goed voor jezelf te zorgen zodat je qua energie zo consistent mogelijk kunt zijn.  

Hoe te Reageren op Driftbuien in het Openbaar

Als dit allemaal in de thuissituatie lukt, heb je al een enorme stap gemaakt om het anker voor je kind te zijn. Als het gaat over een driftbui van je kind in het openbaar is het weer een heel andere situatie als je alle afkeurende blikken van omstanders ziet. Hoe kun je daar nu mee omgaan en waarom is het belangrijk voor je kind dat jij hier aandacht aan besteedt? 

Blijf Kalm en Focus op je Eigen Energie

Mijn stokpaardje, jouw eigen energie. Wanneer je kind een driftbui heeft, is het gemakkelijk om zelf overweldigd te raken door emoties en alleen op je kind te focussen. Essentieel is echter om zelf kalm te blijven en je eigen energie te beheersen. Haal diep adem en herinner jezelf dat je veilig bent en er niet veel aan de hand is. Zo kun je een ankerpunt zijn voor je kind. Jouw rustige aanwezigheid kan namelijk helpen om hun angst te verminderen en hen sneller te kalmeren.

Wees dus een Anker voor Je Kind

Kinderen schatten een situatie in hoe hun ouders reageren. Ontzettende turbulentie is helemaal niet zo erg als je ziet dat de stewardessen rustig door blijven werken. Jij vervult dezelfde rol voor je kind. Ga je met zijn energie mee, dan wordt je kind nog onrustiger. Blijf je kalm, ben je een anker voor je kind waar hij zich aan vast kan houden om zelf rustig te worden. Dit helpt niet alleen om in de huidige driftbui rustig te worden, maar is ook een belangrijke les over zelfbeheersing en emotionele regulering.

Toon Onvoorwaardelijke Liefde

Een driftbui is daarbij een perfect moment om onvoorwaardelijke liefde en acceptatie te tonen. Het is makkelijk om liefde te tonen als dingen goed gaan, maar juist tijdens de uitdagende momenten heeft je kind je het meest nodig. Door kalm en liefdevol te blijven (ongeacht het gedrag), versterk je de band met je kind en bied je hen de veiligheid die ze nodig hebben om door hun emoties te navigeren.

Omgaan met de Reacties van Omstanders

Maar dan heb je nog de reacties van omstanders. Het is moeilijk om niet te reageren op de blikken en opmerkingen van omstanders. Toets hoe je denkt, hoe omstanders denken, aan hoe je zelf zou denken. Niks anders is belangrijk en zegt alles over de ander en niks voor jou. Heb jij begrip en empathie voor de ouder tijdens een driftbui? Dan zal de ander dat ook voor jou hebben en zo niet, dan is dat echt hun probleem! 

Door deze benaderingen te volgen, wordt je kind niet alleen sneller rustig, maar ben je ook een krachtig voorbeeld van geduld en liefde. Dit zijn de momenten die, hoewel moeilijk, de kans bieden om te groeien en te leren, zowel voor jou als je kind.

Omgaan met Oordeel van Anderen: Tips voor Ouders

Het omgaan met de oordelen van anderen is voor veel mensen een zware last, vooral tijdens de kwetsbare momenten van een driftbui. Daarom nog enkele tips om met deze druk om te gaan:

Hoe om te gaan met de sociale druk en het oordeel van anderen

Het is belangrijk om te onthouden dat iedere omstander jouw situatie herkent en grote kans zelf in een soortgelijke situatie te hebben gezeten. Belangrijk is dat je namens jouw waarden blijft handelen en daarmee de mening van anderen toetst hoe jij zou denken. Iedereen is anders en heeft zijn eigen problemen. Hoe iemand echt denkt zal je nooit weten maar hopelijk kun je rust vinden in de gedachte dat jij empathie zou hebben dus ook verdient die te krijgen als je zelf in de situatie zit. 

Daarnaast is jouw kind het belangrijkst en verdient alle focus en aandacht. Zet je prioriteiten goed.

Manieren om je eigen emoties te beheren in reactie op kritiek

Kritiek kan pijnlijk zijn en geeft altijd een lichamelijke reactie. Heel normaal en helemaal niet erg. Hoe je hier weer op reageert is echter wel belangrijk. Het is essentieel om technieken te ontwikkelen en gebruiken om te reageren op de eerste reactie. Denk aan: diepe ademhaling, positieve zelfspraak, of het nemen van een moment om jezelf te herinneren aan je waarden als ouder. Door stevig met beide benen op de grond te staan, kun je voorkomen dat je overweldigd wordt door negatieve feedback.

Conclusie

Het navigeren door de troebele wateren van een driftbui en de sociale druk is een universele  uitdaging en onvermijdelijk in het ouderschap. Deze momenten testen het geduld en de veerkracht van ouders, maar bieden ook een kans voor groei en verbinding. We hebben het belang besproken van het creëren van een voorspelbare omgeving voor kinderen, het belang van routine, en het stellen van duidelijke grenzen. We hebben ook benadrukt hoe essentieel het is om kalm en consistent te blijven in deze situaties en goed voor jezelf te zorgen zodat je veerkrachtig bent om hier meer om te gaan. Als ouder is het jouw rol om een anker van stabiliteit te zijn tijdens de emotionele stormen van je kind.

Het is belangrijk om te onthouden dat driftbuien over niet kunnen in plaats van niet willen gaan. Het is een normaal onderdeel van de ontwikkeling van je kind en dat het beheersen hiervan kost tijd en oefening. Het tonen van onvoorwaardelijke liefde en het bieden van een veilige haven voor je kind zijn onderschatte elementen die voor veerkracht, zelfverzekerdheid en veiligheid zorgen bij je kind.  Bovendien is het beheren van je eigen reacties op de oordelen van anderen een oefening waar je in het leven nog veel plezier van zult hebben.
Terwijl we de reis van het ouderschap doordendert, is het cruciaal om geduldig en begripvol te blijven. Elke driftbui is een leermoment, niet alleen voor het kind maar ook voor jou als ouder. Door liefde, begeleiding en de juiste ondersteuning te bieden, kunnen we onze kinderen helpen om gezonde emotionele regulatie vaardigheden te ontwikkelen die hen van pas zullen komen in de volwassenheid van hun leven. Als je extra hulp nodig hebt om met de uitdaging van je kind om te gaan, twijfel dan niet om een mail te sturen naar ons zodat we je kunnen helpen om snel en simpel het gedrag van je kind weer op het goede spoor te zetten.

Iedere ouder weet wat het is: een uitbarsting van een driftbui. De plek maakt verder niet uit. Dit kan zijn in de supermarkt, tijdens een verjaardag, of net voordat je haastig de deur uit moet om de kinderen op tijd op school af te zetten. Het zijn intense momenten voor de ouder en voor het kind. Maar een driftbui hoeft niet alleen slecht of vervelend te zijn. Afhankelijk hoe je het zelf benadert kan een drifte kortstondig zijn, een moment van erkenning voor je kind of je kan zelfs de driftbui zelfs voorkomen. Het is belangrijk om de driftbui te benaderen vanuit begrip en effectieve communicatie. Je kind doet de driftbui namelijk niet expres, hij loopt op dat moment vast en het is jouw taak om je kind te helpen met deze overvloed aan emoties om te gaan.

Inhoudsopgave

Daarbij zijn de driftbuien niet willekeurig of uit eigen wil. Het is een uiting van een frustratie-emmer die vol is gelopen. Je kind voelt zich niet begrepen of gehoord en een druppel kan die emmer overlopen. Daarnaast helpt vermoeidheid, honger, overstimulatie of een gevoel van machteloosheid natuurlijk niet mee maar zou het een vergissing zijn om het alleen hierop te gooien. Vergeet de onderliggende oorzaak niet en handel vanuit het oogpunt van begrip en steun.

In dit artikel zal ik een aantal strategieën beschrijven die je als ouder kan gebruiken om effectief te communiceren met je kinderen tijdens een driftbui. Hierbij zal ik ingaan op het aannemen van een groei mindset, focussen op het gedrag van je kind versus hun identiteit, en hoe je in een vroeg stadium een driftbui kan herkennen (en voorkomen). Als laatste zal ik ingaan op hoe flexibiliteit in jouw benadering naar je kind, de opvoeding leuker en makkelijker kan maken.

Let op: Het doel is niet om de driftbui te voorkomen of direct af te kappen. Wees comfortabel in de oncomfortabele situatie als je kind een driftbui heeft. Het is namelijk een normaal onderdeel van het kind zijn en ook een leermogelijkheid om met grote emoties om te gaan. In plaats van vermijden, wil ik je tools en inzichten bieden om deze momenten te benaderen en te gebruiken om begrip, geduld en liefde te ontwikkelen op moeilijke momenten. En OK, ook om het overstromen van de emmer te voorkomen.

1. Groei Mindset: Mijn Benadering voor Driftbuien

De groei mindset is hot en happening. Ik praat er al jaren over en gebruik hem dagelijks naar mezelf en naar kinderen. De groei mindset is geïntroduceerd door Dr. Carol Dweck, en houdt in dat je een overtuiging aanneemt, dat vaardigheden en intelligentie kunnen worden ontwikkeld door inzet, begeleiding en doorzettingsvermogen. Het tegenovergestelde is een 'vaste mindset', waarin je gelooft dat capaciteiten onveranderlijk zijn. Bij een groei mindset focus je op inspanning en gedrag, bij een vaste mindset focus je op identiteit en talent. 

Maar hoe past dit in het omgaan met driftbuien?

Stel je voor dat je met een groei mindset in plaats van een vaste mindset je kind tijdens een driftbui benadert. We zouden de driftbui dan zien als alleen 'slecht gedrag', in plaats van het temperamentvolle, agressieve karakter van het kind. Dit lijkt een in-significant verschil maar in de praktijk zal blijken hoe anders je kind hierop zal reageren. Met een groei mindset zie je daarbij de situatie als een kans om te groeien in plaats van het slachtoffer zijn dat het jou nou net weer moet overkomen. Het is voor jou de kans zijn onvoorwaardelijke liefde te tonen, geduld te oefenen en rustig te blijven. Voor je kind is het ideaal  om probleemoplossende vaardigheden te ontwikkelen, emotieregulatie te oefenen en te leren over oorzaak en gevolg.

Toepassen in de Praktijk

Door een groei mindset te hanteren tijdens de driftbui, zal je energie lager zijn en zul je een anker voor je kind zijn om rustig te worden. Ook zal je kind in de toekomst anders reageren als je de positieve punten benoemt. Het stelt je in staat om uitdagingen te zien als kansen en in plaats van het slachtoffer. Begeleid je kind in zijn emotionele en cognitieve ontwikkeling in plaats van te oordelen.

2. Het Gedrag Afkeuren, Niet het Kind

Een van de belangrijkste behoeften van de mens is om erbij te horen en het verlangen om geaccepteerd en geliefd te worden door je omgeving. Dit geldt voor volwassenen als voor kinderen. Wanneer je je kind confronteert met correctie of kritiek, is het cruciaal dat je deze op de juiste wijze geeft. En dit is in het heetst van de strijd niet gemakkelijk. Daarom adviseer ik om niet op de technische uitvoering van de zin te focussen maar op de intentie, wat wil je je kind meegeven. Een effectieve communicatiestrategie is dan ook om duidelijk onderscheid te maken tussen het gedrag van het kind en hun identiteit als individu.

Waarom is dit belangrijk?

Kinderen gedragen zich hoe ze denken dat deze omgeving dit van ze verwacht. Als jij telkens opnoemt dat je kind te druk of vervelend is, stimuleer je onbewust je kind om zich zo te gedragen. Dit heeft een invloed op het zelfbeeld en is bijzonder gevoelig voor jouw feedback. Wanneer kritiek wordt gericht op de identiteit, in plaats van op hun gedrag, kunnen ze dit internaliseren en geloven dat er iets 'mis' met hen is.

Toepassen in de Praktijk

Door het gedrag af te keuren en niet je kind, bieden we een veilige omgeving waarin je kind leert van zijn fouten zonder dat zijn zelfwaarde in twijfel wordt getrokken. Het stelt je kind in staat om verantwoordelijkheid te nemen voor zijn acties en te groeien als individu, altijd in de wetenschap dat er onvoorwaardelijk liefde en ruimte voor fouten is.

3. Signalen Herkennen en Flexibiliteit Toepassen

Soms ontstaat een driftbui als slag bij heldere hemel, maar niet altijd. Weet jij de voortekenen van een driftbui bij je kind? Als je antwoord nee is, wil ik je uitdagen hier na een driftbui eens over na te denken. Terugkijkend op de situatie, waren die subtiele (en soms niet zo subtiele) tekenen die voorafgingen aan de emotie-uitbarsting. Door deze signalen te leren herkennen, kun je de volgende keer mogelijk anders handelen. Je kind wilt namelijk geen driftbui, maar loopt op dat moment vast, de frustratie-emmer loopt over. In plaats van aan je principes te blijven voldoen, maak het wat makkelijker voor jezelf en breng de lat wat lager. Geef je kind wat ruimte. Op deze manier kun je de intensiteit en frequentie van driftbuien verminderen. Het gaat er dus om dat je leert flexibel te zijn in jouw verwachtingen en benaderingen naar je kind toe, vooral als je merkt dat je kind het even moeilijk heeft.

Waarom is dit belangrijk?

Kinderen kiezen dus niet voor de driftbui. Ze hebben simpelweg niet de woorden of het vermogen om hun gevoelens op dat moment effectief te uiten of te communiceren. Wat een lichte irritatie kan zijn, kan ook escaleren naar een volledige driftbui als het niet lukt om het te uiten, de frustratie-emmer vol is of als je kind het gevoel heeft niet te worden erkend of gehoord. Starre verwachtingen en regels doen op dergelijke momenten meer kwaad dan goed. Je kind heeft toch geen ruimte om te leren of te luisteren.

Toepassen in de Praktijk

Door vroegtijdige tekenen van een driftbui te herkennen en flexibel te zijn in jouw benadering, zul je de driftbui zeker niet altijd voorkomen, maar de impact voor jou en je kind zullen zoveel kleiner zijn. Daarbij zal je kind zich veilig voelen om leren om emoties te reguleren.

Conclusie

Driftbuien horen er eenmaal bij en zullen er altijd blijven. Maar de impact van de driftbui kun je wel veranderen. Zowel voor je kind als voor jezelf. Door een groei mindset te hanteren, kun je deze momenten zien als kansen voor het tonen van onvoorwaardelijke liefde, geduldig zijn en rustig blijven. Het is belangrijk om ten alle tijden het gedrag van je kind te scheiden van zijn identiteit: focus op het gedrag in plaats van het kind. Hierdoor zal je kind zich geliefd en geaccepteerd voelen, juist tijdens moeilijke momenten. 

En focus op de signalen van de driftbui. Door deze in een vroegtijdig stadium te herkennen, kun je flexibel zijn in je opvoeding en niet alle confrontaties aangaan en soms de lat verlagen. Hierdoor creëer je een omgeving van veiligheid waarin je kind zich gehoord en gesteund voelt.

Opvoeding is en blijft uitdagend, maar kleine aanpassingen in de benadering maakt het een stuk makkelijker en leuker. Gooi nog een paar tools in de mix en de uitdagingen worden leerzamer en hebben een minder grote impact op je energie en dag. Effectieve communicatie is essentieel om de connectie met je kind aan te gaan. Blijf in hetzelfde team als je kind en ondersteun hem tijdens een driftbui, benoem het gedrag wat je ziet en bied alternatieven aan. Op deze manier bied je een gezonde en emotionele stabiele gezinssituatie waarin de band tussen jou als ouder en je kind zal versterken.

Boosheid hoort erbij! Het is een universele emotie, ervaren door iedereen, van baby’s tot senioren. Bij kinderen kan deze emotie echter vaak intenser en overweldigender zijn, simpelweg omdat ze nog niet over de tools beschikken om effectief met de boosheid om te gaan. Als ouders is het onze taak om hen te begeleiden door deze stormen van emotie, hen te leren hoe ze hun gevoelens op een gezonde manier kunnen uiten en hen te ondersteunen in hun emotionele groei.

Inhoudsopgave

Hierbij is het belangrijk om te begrijpen dat boosheid op zich niet 'verkeerd' is. Het is een natuurlijke reactie op frustratie, onrecht of pijn. Iets wat jij en ik ook ervaren. De problemen ontstaan echter wanneer deze boosheid op een destructieve manier wordt geuit, zoals schreeuwen, slaan of dingen breken. Dit onderscheid tussen het voelen van de emotie en de manier waarop deze wordt geuit, is cruciaal en waar ik in dit artikel op zal focussen. Het is onze verantwoordelijkheid om kinderen te leren dat, hoewel het oké is om boosheid te voelen, je de juiste keuzes moet maken hoe je de boosheid op een constructieve manier uit

De Complexiteit van Kinderlijke Boosheid: Begrijpen en Begeleiden

In deze blogpost zal ik enkele effectieve strategieën uitleggen die je kunt gebruiken om je kinderen te helpen bij het beheersen en uiten van hun boosheid. Van het belang van rolmodellen tot het bieden van positieve bevestiging, deze tools zijn er om zowel het kind als de ouder te ondersteunen in hun reis van emotionele ontwikkeling. En een mooie reis is het.

Het doel is dus niet om de boosheid te onderdrukken of te negeren, maar om deze op een veilige en constructieve manier te uiten waardoor kinderen kunnen leren, groeien en bloeien. Door dit te doen, geef je hen niet alleen de tools om met hun huidige emoties om te gaan, maar ook de vaardigheden die ze nodig hebben om in de toekomst gezonde relaties en emotioneel welzijn te bevorderen.

Je mag boos zijn: Emotie versus Expressie

Boosheid is een fundamentele en menselijke emotie, net zo natuurlijk als blijdschap, verdriet of angst. Iedereen ervaart op een bepaald moment in zijn leven boosheid en waar je soms ook even niet mee om kunt gaan, en dat is volkomen normaal. Wat echter van cruciaal belang is, is het onderscheid tussen het voelen van boosheid en de manier waarop die boosheid wordt geuit.

Wanneer een kind boos is, voelt het een golf van emotie die vaak moeilijk te begrijpen of te beheersen is. De emotie is dus op zich niet het probleem. Het wordt pas problematisch wanneer het kind niet weet hoe het deze gevoelens op een gezonde manier kan uiten en in plaats daarvan kiest voor destructieve gedragingen zoals schreeuwen, slaan of dingen breken. Belangrijk hierbij is ook om te lezen dat je kind niet weet hoe hij met de overweldigende emotie om moet gaan. Het heeft dus geen zin om je kind hiervoor te straffen, maar juist te begeleiden.

Ook is het essentieel om te begrijpen dat het onderdrukken van de emotie van boosheid niet de oplossing is. In plaats daarvan moeten we kinderen de ruimte geven om hun gevoelens te erkennen en te uiten. Door kinderen te begeleiden en hen tools en technieken te bieden om hun boosheid op een constructieve manier te uiten, helpen we hen om zich emotioneel te ontwikkelen en zelfbeheersing te stimuleren.

Houd hierbij rekening dat je kind het ook niet in 1 keer goed hoeft te doen en geef ruimte om te leren. Zorg er altijd voor dat iedereen veilig is en biedt binnen dit kader de ruimte om te leren en bied begeleiding. Door dit te doen, geven we hen de vaardigheden die ze nodig hebben om in de toekomst met uitdagingen en frustraties om te gaan.

Wees zelf het goede voorbeeld

Een grote vergissing en gemiste kans van ouders is vaak dat de focus alleen op de kinderen ligt en de eigen emotie en energie wordt verwaarloosd. Kinderen zijn van nature observators. Ze leren door wat ze zien en niet door wat ze horen. Ze absorberen de visuele informatie uit hun omgeving en leren door te kijken naar de acties en reacties van de volwassenen om hen heen. Als zodanig spelen ouders een cruciale rol als rolmodellen, vooral als het gaat om het omgaan met emoties zoals boosheid.

Het belang van rolmodellen kan ik niet genoeg benadrukken. Kinderen kijken naar hun ouders om te leren hoe ze zich moeten gedragen als ze ongemakkelijk of onzeker zijn. Wanneer een ouder kalm en beheerst reageert in stressvolle of frustrerende situaties, leert het kind dat dit een effectieve en gezonde manier is om met boosheid om te gaan.

Enkele praktische voorbeelden van hoe je als ouder kunt laten zien hoe je op een gezonde manier met boosheid omgaat zijn:

  1. Ademhalingstechnieken: Wanneer je je gefrustreerd of boos voelt, neem dan een moment om diep adem te halen en blaas langzaam uit voordat je reageert. Laat je kind zien dat het nemen van een paar diepe ademhalingen kan helpen om te kalmeren en helderder te denken.
  2. Communicatie: In plaats van te schreeuwen, gebruik kalme en duidelijke taal om je gevoelens uit te drukken. Bijvoorbeeld: "Ik voel me gefrustreerd omdat het huis rommelig is. Kunnen we samen opruimen?"
  3. Time-outs: Als je merkt dat je emoties te hoog oplopen, neem dan een korte pauze om jezelf te verzamelen. Dit kan betekenen dat je even naar een andere kamer gaat of een korte wandeling maakt. Geef ook bij je kind aan waarom je even uit de situatie gaat. Dit leert je kind dat het soms goed is om even afstand te nemen en later terug te komen om een situatie aan te pakken.
  4. Reflectie: Na een uitbarsting of een moment van boosheid, neem de tijd om met je kind te praten over wat er is gebeurd. Leg uit waarom je je zo voelde en hoe je ervoor koos om ermee om te gaan. Let hierbij op dat het heel goed is om je excuses aan te bieden. Het kan namelijk dat jij ook een keer niet goed met de emotie bent omgegaan en het is heel gezond en geeft een uitstekend voorbeeld als je daar je excuses voor aanbiedt. Dit maakt het voor je kind de volgende keer ook een stuk makkelijker om excuses te maken.

Door deze technieken in te zetten, geef je je kind praktische tools die ze kunnen gebruiken wanneer ze zelf met boosheid worden geconfronteerd. En let daarbij op dat je kind voornamelijk leert door wat hij ziet en niet door wat hij hoort.

Erkenning en Validatie

Maar is het dan helemaal niet belangrijk wat je zegt op het moment dat je kind boos is? Natuurlijk wel. Elk kind wil gezien en gehoord worden, vooral in momenten van intense emotie. Wanneer een kind boos is, is dit een prachtig moment om onvoorwaardelijke liefde te tonen. Op mooie momenten maar juist ook de liefde uiten op de lelijke momenten is powervol. Het gaat hierbij natuurlijk niet om het goedkeuren van negatief gedrag, maar om het begrijpen en erkennen van de onderliggende gevoelens. En juist benoemen dat je van je kind houdt en wat hij wel goed doet.

Dit kun je dus heel simpel benoemen: "Ik houd van je en ik zie dat je boos bent" of "Het lijkt erop dat je je gefrustreerd voelt", geef je het kind het gevoel dat hun emoties geldig zijn en dat je er bent om te luisteren en te helpen.

Extra tips over hoe communiceren van erkenning en liefde zijn:

  1. Actief luisteren: Neem de tijd om echt te luisteren naar wat je kind te zeggen heeft. Dit betekent dat je alle afleidingen opzij zet, oogcontact maakt en reflecteert wat je hebt gehoord.
  2. Benoem de emotie: Wijs het kind niet af, maar benoem de emotie van het, zoals "Ik zie dat je boos bent omdat je je speelgoed niet kunt vinden". Je helpt hen op deze manier om hun eigen gevoelens te begrijpen en te verwoorden.
  3. Bied alternatieve uitlaatkleppen: Als je kind moeite heeft om zijn boosheid op een gezonde manier te uiten, bied dan alternatieven aan. Dit kan betekenen dat je voorstelt om op een papiertje te krassen, in een kussen te slaan of even naar buiten te gaan om wat stoom af te blazen.
  4. Vermijd het minimaliseren van hun gevoelens: Zinnen als "Het is niet zo erg" of "Je hoeft niet boos te zijn" kunnen het kind het gevoel geven dat hun emoties niet geldig zijn. In plaats daarvan kun je zeggen: "Ik begrijp waarom je je zo voelt, ik zou in jouw situatie waarschijnlijk precies hetzelfde voelen. Is er iets wat ik kan doen om je te helpen?"

Door deze benaderingen te gebruiken, geef je je kind het gevoel dat ze worden begrepen en ondersteund, wat op zijn beurt kan helpen om de intensiteit van hun boosheid te verminderen en hen te helpen om de intense emoties op een constructieve manier te uiten.

Positieve Bevestiging

In het midden van een driftbui of een uitbarsting van boosheid kan het gemakkelijk zijn om je te concentreren op het negatieve gedrag van een kind. Echter, het benadrukken van positief gedrag, zelfs tijdens deze uitdagende momenten, kan een krachtige tool zijn om kinderen te begeleiden naar gezondere manieren van het uiten van de emotie. Alles wat je aandacht geeft groeit!

Het belang van positieve bevestiging ligt in het versterken van gewenst gedrag. Wanneer kinderen worden geprezen voor de dingen die ze goed doen, worden ze aangemoedigd om dat gedrag in de toekomst te herhalen. Dit is veel krachtiger dan straffen voor de dingen die ze niet goed doen.

Enkele voorbeelden:

  1. Benoem de specifieke gedragingen: In plaats van algemene complimenten, wees specifieke in de dingen die je kind goed doet. Bijvoorbeeld: "Ik merkte dat je wilde schreeuwen, maar je koos ervoor om diep adem te halen. Geweldig!"
  2. Gebruik positieve lichaamstaal: Schouders omlaag, door je buik ademen, of een geruststellende aanraking zijn vaak krachtiger dan woorden. Deze gebaren laten je kind zien dat je zelf rustig bent en hun inspanningen ziet en waardeert.
  3. Vermijd negatieve labels: In plaats van te zeggen "Wat kun je toch een vervelend kind zijn", kun je veel beter zeggen: "Ik zie dat je moeite hebt om je boosheid te beheersen, maar ik weet dat je het kunt."
  4. Bied lof voor zelfbeheersing: Als je kind ervoor kiest om niet te handelen op een impuls tijdens een moment van boosheid, prijs die zelfbeheersing (hoe klein ook). "Ik zag dat je echt boos was, maar je hield je in en sloeg niet. Echt te gek."

Door deze technieken van positieve bevestiging te gebruiken, geef je je kind het vertrouwen en de aanmoediging die ze nodig hebben om hun emoties op een gezonde en constructieve manier te beheren.

Wees het Anker: Jouw Energie als Stabiliserende Kracht

Als ouders zijn we vaak de veilige haven voor stabiliteit en veiligheid voor de kinderen. Tijdens de tumultueuze stormen van kinderlijke emoties is het van cruciaal belang dat we die rol serieus nemen en fungeren als het anker waar onze kinderen zich aan vast kunnen klampen. Veel te vaak gaat de focus naar het negatieve gedrag van het kind en vergeten we helemaal te letten op onze eigen energie.

Het behouden van je eigen kalmte is niet alleen essentieel voor je eigen welzijn om je batterij in het groen te houden, maar ook voor dat van je kind. Kinderen zijn uiterst gevoelig voor de emotionele toestand van de volwassenen om hen heen. Als ze zien dat hun veilige haven kalm en beheerst is, zelfs in stressvolle situaties, helpt dat hen om zich veiliger te voelen en makkelijker om zelf te kalmeren.

Enkele tips :

  1. Diepe ademhaling: Wanneer je merkt dat je eigen emoties beginnen op te lopen, neem dan een moment om diep adem te halen en langzaam uit te ademen. Dit helpt om jezelf te je autonome zenuwstelsel te laten weten dat je veilig bent en je hartslag omlaag kan.
  2. Neem een pauze: Als je voelt dat je overweldigd raakt, is het oké om even een stap terug te doen. Dit kan betekenen dat je even een andere kamer in gaat of een paar minuten buiten loopt om jezelf te verzamelen. Laat je kind ook weten waarom je even wegloopt
  3. Praktiseer mindfulness: Begin de dag met wat tijd voor jezelf. Technieken zoals meditatie of focus kunnen helpen om je eigen emoties te beheren en een gevoel van kalmte te behouden.
  4. Zoek ondersteuning: Praat met andere ouders, vrienden of een professional over je eigen gevoelens en uitdagingen. Het delen van je ervaringen kan helpen om perspectief te krijgen en je ondersteund te voelen. Je bent ten slotte niet de enige die hier moeite mee heeft.
  5. Herinner jezelf aan het grotere geheel: In het heetst van het moment kan het gemakkelijk zijn om te vergeten dat deze uitbarstingen slechts tijdelijk zijn. Herinner jezelf eraan dat je kind leert en groeit, en dat jouw stabiliteit een cruciale rol speelt in dat proces. Zorg dat iedereen veilig is en bied vervolgens ruimte aan je kind om te groeien en ontwikkelen zonder dat jij helemaal kapot bent aan het einde van de driftbui.

Door je eigen energie te beheren en kalm en beheerst te blijven, houd je zoveel meer energie over en bied je je kind ook nog eens een veilige haven en liefdevolle omgeving waarin ze hun emoties kunnen navigeren en leren hoe ze op een gezonde manier met uitdagingen kunnen omgaan.

Conclusie

Opvoeden is lastig en complex. Maar met enkele eenvoudige tools en technieken in de basis kom je al een heel eind. Het opvoeden van kinderen met sterke emoties kan een uitdaging zijn, maar het is ook een kans om diepe banden te smeden en waardevolle levenslessen te geven. Door het verschil te erkennen tussen het voelen en uiten van boosheid, door zelf het goede voorbeeld te geven, de gevoelens van onze kinderen te erkennen en te valideren, positieve bevestiging te bieden en zelf het stabiele anker te zijn, kunnen we hen begeleiden naar gezondere emotionele expressie.

Aan alle ouders in dezelfde situatie: weet dat je niet alleen bent. Elke uitdaging is een kans voor groei, zowel voor jou als voor je kind. Blijf sterk, blijf je liefde uiten en de positieve kanten benadrukken. Onthoud dat jouw inspanningen een diepgaand effect hebben op het emotionele welzijn van je kind.

Voldoende slaap is essentieel voor de ontwikkeling van kinderen en varieert per leeftijdscategorie. Zorg er daarom voor dat slaapproblemen voorkomen worden door een vast slaapritme en slaap routines (inclusief het middagslaapje).

Inhoudsopgave

Het belang van voldoende slaap bij kinderen

Het is algemeen bekend dat kinderen veel slaap nodig hebben om gezond te blijven en zich goed te ontwikkelen. De slaapbehoefte van kinderen verschilt echter per leeftijdscategorie. We krijgen veel vragen over hoe slaap bevorderd kan worden en hoe je slaap routines kunt verbeteren. Denk er bijvoorbeeld aan dat je kind maar blijft roepen en dingen verzint na het naar bed gaan routine om het slapen uit te stellen.

Als kinderen niet genoeg slapen, kan dit leiden tot verschillende problemen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan prikkelbaarheid, vermoeidheid, gedragsproblemen en concentratieproblemen overdag. Als de slaapproblemen langere tijd aanhouden, kan dit zelfs leiden tot ernstige problemen, zoals gewichtstoename en depressieve symptomen.

Een vast slaapritme en routines kunnen helpen bij het voorkomen van deze problemen en zorgen voor een betere nachtrust voor het kind. Houd een ​​regelmatige bedtijd aan en zorg ervoor dat je kind wakker wordt op dezelfde tijd - zelfs in het weekend! Een middagslaapje kan ook helpen bij het verminderen van slaapproblemen, zij het dat dit afhankelijk is van de leeftijd en individuele behoeften van het kind.

Kortom, het is belangrijk om ervoor te zorgen dat  je kind voldoende slaap krijgt om gezond te blijven en zich goed te ontwikkelen. Vaste slaap routines kunnen hierbij helpen en ervoor zorgen dat je kind uitgerust wakker wordt en klaar is voor een nieuwe dag!

Waarom is voldoende slaap belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen?

Voldoende slaap is essentieel voor de ontwikkeling van kinderen. Het is een belangrijke factor die bijdraagt aan hun fysieke, mentale en emotionele gezondheid. Kinderen die niet genoeg slapen hebben meer kans op gezondheids-, gedrags- en leerproblemen. Een goede nachtrust bevordert het immuunsysteem en vermindert het risico op obesitas!

Daarbij speelt slaap een cruciale rol in de ontwikkeling van de hersenen van kinderen. Tijdens de slaap worden nieuwe verbindingen gevormd tussen zenuwcellen, wat essentieel is voor leren, geheugen en cognitieve functies. Bovendien helpt voldoende slaap om stresshormonen te verminderen, waardoor het kind zich beter kan concentreren en minder snel afgeleid zal zijn.

Hoe lang moeten schoolgaande kinderen (6 tot 12 jaar) slapen?

Schoolgaande kinderen tussen 6 en 12 jaar hebben gemiddeld 9-11 uur slaap per nacht nodig. Dit kan variëren afhankelijk van individuele behoeften en activiteiten overdag. Het is belangrijk om regelmatige bedtijden te hanteren om ervoor te zorgen dat kinderen voldoende rust krijgen.

Naast het bevorderen van cognitieve functies, heeft voldoende slaap ook invloed op andere aspecten van de gezondheid van kinderen:

Uren slaap per leeftijd: baby's, dreumesen en peuters

Baby's, dreumesen en peuters hebben veel slaap nodig om te groeien en zich te ontwikkelen. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat kinderen de juiste hoeveelheid slaap krijgen op basis van hun leeftijd.

Een baby tussen de 0 en 3 maanden oud heeft gemiddeld 14 tot 17 uur slaap per dag nodig. Dit kan verdeeld worden over meerdere dutjes gedurende de dag en nacht. Naarmate een baby ouder wordt, zal hij of zij minder slaap nodig hebben.

Dreumesen tussen de 1 en 2 jaar oud hebben ongeveer 11 tot 14 uur slaap nodig per dag. Dit kan inclusief een middagdutje zijn. Het is belangrijk om een ​​regelmatige bedtijdroutine te hebben om ervoor te zorgen dat dreumesen voldoende slaap krijgen.

Peuters tussen de 2 en 3 jaar oud slapen gemiddeld 10 tot 13 uur per dag, inclusief een middagdutje. Het kan moeilijk zijn om peuters naar bed te krijgen, vooral als ze langer op willen blijven. Een vast avondritueel kan helpen bij het creëren van een rustige sfeer voor het slapengaan. We zullen hier later dieper op ingaan.

Jonge kinderen tussen de 4 en 12 jaar oud hebben ongeveer 9 tot 11 uur slaap nodig per dag. Dit betekent dat ze waarschijnlijk geen middagdutje meer nodig hebben naarmate ze ouder worden. Kinderen van deze leeftijd kunnen ook gevoelig zijn voor later opblijven, maar let erop dat het is belangrijk om ervoor te zorgen dat ze voldoende slaap krijgen voor hun groei en ontwikkeling.

Bedtijden per leeftijd: ideale bedtijd voor jouw kind

Maar wat is dan de ideale bedtijd voor jouw kind? Het antwoord op deze vraag hangt af van de leeftijd van je kind en jouw leefsituatie. Normale bedtijden voor kinderen variëren namelijk per leeftijdscategorie en gezinssituatie. Het is belangrijk om de beste bedtijd te vinden voor je kind, zodat ze genoeg slaap krijgen en uitgerust wakker worden. Zorg er ook voor dat je het avondroutine op tijd inzet zodat je kind voldoende waarschuwing heeft wanneer het bedtijd is. Hoe langer een kind zich hierop voorbereidt hoe gemakkelijker het naar bed gaan zal zijn.

Bijvoorbeeld, een kind van 6 jaar heeft ongeveer 11 uur slaap per nacht nodig. Dit betekent dat het ideaal zou zijn als ze om 19:00 uur 's avonds naar bed gaan en om 6:00 uur 's ochtends weer uit bed komen. De tijden zijn dus richtlijnen en geen harde regels. Elk kind is anders en heeft verschillende behoeften als het gaat om slaap. Sommige kinderen hebben meer of minder slaap nodig dan anderen, dus het kan zijn dat jouw kind afwijkt van deze normen.

Als ouder kun je zelf ook bepalen wat werkt voor jouw gezinssituatie. Misschien heb je liever dat je kind later naar bed gaat omdat jullie laat eten of omdat jullie graag samen nog een boek lezen voordat het tijd is om te gaan slapen. Maar trap niet in de valkuil om ze te laat naar bed te brengen zodat je zelf uit kunt slapen. De meest kwalitatieve slaap gebeurt voor middernacht.

Het belangrijkste is dat je ervoor zorgt dat je kind genoeg slaap krijgt, zodat hij of zij zich overdag goed kan concentreren en niet moe of chagrijnig is. Een goede nachtrust is essentieel voor de ontwikkeling van je kind, zowel fysiek als mentaal.

Welkom bij de Opvoed Show, met deze week aandacht voor telefoongebruik! De podcast die ouders helpt bij de uitdagingen van het opvoeden. In deze aflevering heb ik het genoegen gehad om te praten met een inspirerende gast, Rosanne Bastiaans. Rosanne is een communicatiestudent en mede-oprichtster van een geweldig initiatief genaamd Babbel Boosters, dat ouders helpt bij het kiezen van een aanpak voor het telefoongebruik van hun kinderen. Toen Rosanne me een e-mail stuurde om een aflevering te wijden aan Babbel Boosters, werd ik meteen enthousiast en kon ik niet wachten om meer te ontdekken!

Inhoudsopgave

Telefoongebruik

Het gebruik van telefoons door jongeren is een uitdagend onderwerp, vooral omdat het nog steeds relatief nieuw is. Voor ouders van deze generatie is er geen referentiekader van hoe hun eigen ouders hiermee omgingen. Het is dus van cruciaal belang om hier openlijk over te praten en bewuste keuzes te maken in onze aanpak. Maar wat is eigenlijk de beste aanpak en hoe kunnen we hierover in gesprek gaan met onze kinderen?

Gelukkig is er Babbel Boosters om ons te helpen! Zij geven waardevolle inzichten en strategieën om ouders te ondersteunen bij het telefoongebruik van hun kinderen en deze op een gezonde en evenwichtige manier te gebruiken. In de podcastaflevering heb ik Rosanne gevraagd om meer te vertellen over de visie en missie van Babbel Boosters, evenals praktische tips en adviezen die ouders kunnen toepassen.

Een van de belangrijkste aspecten die Rosanne benadrukt, is het belang van communicatie en dialoog binnen het gezin over het telefoongebruik. Babbel Boosters helpt ouders om open gesprekken te voeren met hun kinderen over de impact van telefoongebruik, de gevaren van overmatig schermgebruik en het belang van een gezonde balans tussen online en offline activiteiten. Door samen regels en afspraken op te stellen, kunnen ouders en kinderen een gemeenschappelijk begrip ontwikkelen en samenwerken aan een gezonde digitale levensstijl.

Praktische tips

In de aflevering komen ook praktische tips naar voren, zoals het instellen van ouderlijk toezicht op mobiele apparaten, de waarde van likes op social media en nog veel meer. Deze hulpmiddelen kunnen ouders helpen bij het creëren van een veilige en verantwoorde digitale omgeving voor hun kinderen, waarin ze kunnen leren en groeien zonder negatieve invloeden.

Ik nodig je van harte uit om naar deze speciale aflevering te luisteren en meer te weten te komen over Babbel Boosters en hun waardevolle bijdrage aan de opvoeding van kinderen in het digitale tijdperk. Rosanne deelt in de podcastaflevering haar ook de wekelijkse challenge aan de hand van onderzoek en tips die je direct kunt toepassen in je eigen gezin.

Ik ben erg benieuwd naar jouw mening en ervaringen na het beluisteren van de aflevering. Laat ons weten wat je ervan vond en of je nieuwe inzichten hebt opgedaan. Samen kunnen we als ouders groeien en leren om onze kinderen te begeleiden in een wereld vol technologie.

Dus ga er lekker voor zitten, zet je koptelefoon op en luister naar deze inspirerende aflevering van de Opvoed Show. Vergeet niet om na afloop jouw gedachten met ons te delen. Veel luisterplezier!

Links

Babbel Boosters
Bestelpagina
Kortingscode: MEDIA20
Instagram

Chat openen
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram